Bipolar Nedir? Bipolar Bozukluk Belirtileri Nelerdir?
BİPOLAR BOZUKLUK (İKİ UÇLU DUYGUDURUM BOZUKLUĞU) NEDİR?
Bipolar Bozukluk’ta birey günler veya haftalar süren ayrı dönemlerde aşırı üzüntü, çökkünlük, umutsuzluk, enerjisizlik, isteksizlik ve keyifsizlik gibi depresif belirtileri yoğun şekilde yaşarken; bazı dönemlerde de bu belirtilerin aksi yönünde manik belirtiler yaşayabilir. Manik belirtiler arasında enerjinin aşırı artması ve uykuya ihtiyacın azalması; aşırı ve anormal şekilde coşku, neşe ve özgüvende artış; taşkınlık ve aşırı öfkelenme; düşünce ve konuşmanın aşırı hızlanması gibi durumlar; veya günlük yaşantılarında ve planlarında aşırı miktarda ve yoğunlukta çeşitli aktivitelere yer vermek ve riskli davranışlarda bulunmak sayılabilir.
Bipolar bozuklukta bireyler hayatları boyunca birkaç defa birbirinden ayrı depresyon veya mani dönemleri geçirebilirken tanı konulabilmesi için bireyin en az 1 kez mani veya hipomani (maninin daha hafif hali) dönemi geçirmiş olması yeterlidir.
Rahatsızlığın alevlendiği dönemde belirtiler kişinin günlük yaşamındaki işlevselliğini ve kişilerarası ilişkilerini önemli derecede bozabilir. Özellikle belirtilerin çokça şiddetlenmesi durumunda bireylerin hastaneye yatışı gerekebilir.
Bipolar bozukluğun tedavisinde önemli nokta kişilerin duygudurum dönemleri içerisinde olup olmadığı fark etmeksizin sürekli doktor takibi ve kontrolünde olması gerektiğidir. Bireyin uzunca bir süre boyunca doktor kontrolünde düzenli ilaç kullanması gerekebilir. Bunun sağlanabilmesi için de aileyi rahatsızlık konusunda detaylıca bilgilendirmek gerekir ve özellikle koruyucu tedavinin bireyin günlük hayatında da sürdürülebilmesi için ailenin iş birliğine gerek duyulmaktadır.
Diğer yandan, psikoterapi desteği bireyin rahatsızlık belirtileri ile daha etkili baş etmesini sağlayabilir ve nüksleri tetikleyici etkisi olabilecek zorlayıcı yaşam sorunlarını çözebilmesinde etkili olabilir.
Bipolar bozukluğun Bipolar Tip 1, Bipolar Tip 2 ve Siklotimik Bozukluk tanı adlarıyla çeşitleri mevcuttur.