Şizofren Nedir? Şizofreni Belirtileri Nelerdir? Psikoz Nedir?
ŞİZOFRENİ NEDİR?
Şizofreni gerçeği değerlendirme ve muhakeme becerilerinin zayıfladığı psikotik rahatsızlıklar içerisinde yer alan ve süreğen nitelikte olan ciddi bir zihinsel rahatsızlıktır. Şizofreninin aktif olduğu dönemlerde bireyler sanrılar, halüsinasyonlar, konuşma ve düşünce içeriğinde ve akışında bozukluklar, davranış bozuklukları, eyleme geçmede zorlanmalar ve sosyal becerilerde zayıflamalar gibi belirtiler yaşayabilirler.
Bu gibi belirtilerin yoğunluğu ve sürekliliği bireylerin günlük işlevselliğini önemli derecede engeller. Fakat ilaç tedavisi gibi tıbbi yöntemler başta olmak üzere mevcut tedavi yöntemleri bu belirtilerin şiddetini hatırı sayılır derecede rahatlatır veya rahatsızlığın tekrar alevlenmesini önleyebilir.
Şizofreninin karmaşık bir rahatsızlık olması toplum içinde rahatsızlığın yanlış tanınmasına neden olabilir. Şizofreni çoğunlukla bölünmüş kişilik veya çoklu kişilik bozukluğu ile karıştırılmaktadır. Diğer yandan düşünülenin aksine şizofreni rahatsızlığı olan bireylerin çoğu toplumdaki diğer bireylerden daha tehlikeli değildir.
Önemli bir kısmında belirtilerin yoğunluğu bireyin tek başına yaşamını sürdürebilmesine engel değilken çoğu aileleri ile yaşayıp toplum içinde çeşitli işler edinerek toplumda işlevsel bir yer edinebilirler.
Uzmanlar biyolojik ve çevresel birçok karmaşık etmenin şizofreninin nedenlerini oluşturabileceğini düşünmektedir. Stresli ve zorlayıcı yaşam olaylarının rahatsızlığı tetikleyebileceği veya belirtilerin olumsuz yönde etkilemesine neden olabileceği kanısına varılırken araştırmacılar şizofreninin bireylerdeki tam olarak spesifik nedenini henüz saptayamamaktadır.